SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

magnez potas

  • [...] w składzie rośliny? Sód (Na): sód jest ważnym pierwiastkiem dla utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej i ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych. Magnes (Mg): wiadomo, że magnez katalizuje ważne reakcje związane z kurczliwością mięśni szkieletowych, a jego niedobór w ludzkim metabolizmie może powodować rozmaite dysfunkcje. Jest niezbędny do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2725 Data: 2021-10-07 17:37:45
  • Płatki owsiane czy płatki jaglane?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34406 Data: 2017-11-01 11:51:35
  • Ryż czy komosa ryżowa, co zdrowsze i lepsze na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 768 Data: 2023-10-15 20:50:00
  • Wymagania żywieniowe sportowca znacznie odbiegają od tych, jakie poleca się przeciętnemu Kowalskiemu. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, gdyż obciążenia treningowe są również zdecydowanie inne. A przecież do nich dokłada się także zwiększony stres, związany na przykład z wyjazdami i występami w zawodach.  Batony sportowe  Stanowią pewnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4583 Data: 2021-05-07 15:06:57
  • Kiedyś modna była panika związana z kortyzolem. Należy on do podstawowych glikortykosteroidów uwalnianychz kory nadnerczy. Niektórzy obwiniają ten hormon o rozpad mięśni, inni o hamowanie przyrostów masy mięśniowej. Wbrew obiegowym, błędnym opiniom, kortyzol jest jednym z najważniejszych hormonów, bez których mamy do czynienia z bardzo ciężką [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9852 Data: 2020-04-08 18:00:21
  • Trekking: odżywianie i suplementacja

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W trakcie wysiłku długotrwałego energia pochodzi z węglowodanów i tłuszczów. Jeśli praca charakteryzuje się rosnącą intensywnością, to coraz większy staje się udział węglowodanów. W przypadku utrzymywania intensywności np. w strefie 130-150 uderzeń serca na minutę energia jest czerpana zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczów. Jeśli dla kogoś [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 252 Data: 2024-05-27 08:00:00
  • Jeśli miałbym komuś polecać nawet symboliczną suplementację, to z pewnością zalecałbym magnez i potas. A im ktoś jest bardziej aktywny fizycznie, tym większe może być zapotrzebowanie na składniki mineralne. Norma magnezu dla mężczyzny to 400-420 mg dziennie, jednak sportowcy mogą potrzebować go o wiele więcej. Magnez a ryzyko raka Wystarczające [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2816 Data: 2020-04-15 11:23:38
  • Jedzenie przed snem: co można jeść przed snem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeszcze całkiem niedawno często mówiło się, że nasz dzień dzieli się na 3 równe części: 8 h pracy, 8 h odpoczynku, 8 h snu. Jednak w obecnych czasach, dla większości z nas, te proporcje zostały zdecydowanie zachwiane. Więcej czasu poświęcamy na pracę, mniej czasu mamy na odpoczynek i dla rodziny. Znacznemu skróceniu uległ również czas przeznaczony [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5570 Data: 2021-01-04 11:45:58
  • Ziemniaki a odchudzanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie…   Podsumowanie Ziemniaki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13532 Data: 2017-05-27 05:33:25
  • Ziemniaki czy bataty? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ilości mające znaczenie. Witaminy: C 3,2 mg E 0,3 mg K 2,4 ug B1 0,1 mg B2 0,1 mg B3 0,7 mg B6 0,3 mg foliany 14,6 ug B5 1,1 mg Składniki mineralne: wapń 40 mg żelazo 0,8 mg magnez 32,2 mg fosfor 62,5 mg potas 448 mg sód 73,2 mg cynk 0,4 mg miedź 0,2 mg mangan 0,3 mg selen 0,8 ug Wartości odżywcze: W 100 g słodkich ziemniaków znajduje się 114 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16003 Data: 2017-09-13 10:41:25
  • Wołowina vs. drób - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] E 0,1 mg K 0,2 ug tiamina 0,1 mg ryboflawina 0,1 mg niacyna 11,2 mg B6 0,5 mg foliany 4 ug B12 0,4 ug kwas pantotenowy 0,8 mg Składniki mineralne: wapń 11 mg żelazo 0,7 mg magnez 28 mg fosfor 196 mg potas 255 mg sód 65 mg cynk 0,8 mg miedź 0 mg mangan 0 mg selen 17,8 ug Plusy: niższa cena, łatwiejsza dostępność, szybszy sposób przygotowania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7364 Data: 2017-09-14 10:30:46
  • 14 najlepszych produktów spożywczych dla mężczyzn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ilości białka. Porcja gotowanych brokuł (100g) to około 3 g białka i aż 2,5 g błonnika. Owsianka Płatki owsiane zawierają złożone węglowodany, witaminy E, B1 i B2, cynk, magnez, miedź, potas. Orzechy to doskonałe źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niacyny, witaminy B6, a także witaminy E, magnezu, cynku, selenu i miedzi. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10704 Data: 2018-02-02 23:09:57
  • Jaką kaszę najlepiej wybrać? Jaka kasza jest najzdrowsza

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] niezwykle dużą zawartością łatwo przyswajalnego żelaza, nie zawiera glutenu i posiada sporo składników mineralnych. Natomiast komosa zawiera duże ilości przyswajalnego białka, witaminę E i minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, mangan, miedź, cynk, potas i żelazo. Przeczytaj również: Która kasza jest najlepsza? Porównanie okiem dietetyka

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4376 Data: 2018-04-03 10:32:44
  • Która chałwa najlepsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27824 Data: 2017-09-09 11:13:39
  • Materiał przygotowany na zlecenie i potrzeby Polskiego Radia Kierowców. O czym dowiesz się z tego artykułu? Innym składnikiem wspierającym relaksację jest teanina, aminokwas znajdujący się w zielonej herbacie. Teanina jest w budowie podobna do kofeiny, jednak promuje stan relaksu bez senności, zwiększając aktywność fal alfa w mózgu, które są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 972 Data: 2023-12-02 17:38:17
  • Ile kalorii ma awokado? Wartość odżywcza awokado

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 783 Data: 2023-03-01 14:34:54
  • Brokuły czy cukinia - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Witaminy: A 623 IU C 89,2 mg E 0,1 mg tiamina 0,1 mg ryboflawina 0,2 mg niacyna 0,6 mg B6 0,3 mg foliany 36 ug B12 0 mg Składniki mineralne: wapń 18,6 mg żelazo 0,4 mg magnez 21,1 mg fosfor 47,1 mg potas 325 mg sód 12,4 mg cynk 0,4 mg miedź 0,1 mg mangan 0,2 mg selen 0,2 ug Plusy: trzy razy więcej witaminy A, jedno z lepszych źródeł [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3877 Data: 2017-09-19 10:40:24
  • Kasza gryczana to popularny dodatek do dań, szczególnie obiadowych, ale nie tylko. Ma specyficzny smak, dlatego jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Z pewnością jednak kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i odpowiedź na tytułowe pytanie jest bez wątpienia twierdząca. Przyjrzyjmy się natomiast powodom, dla których warto uwzględnić kaszę gryczaną w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 369 Data: 2024-05-23 09:06:17
  • Jaką sałatę wybrać? Sałaty - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jest jednym z najczęściej, zaraz po pomidorach i ogórkach, wybieranym warzywem. Ma kilka odmian, jej kolorem jest zielony, choć każdy gatunek ma różny odcień - od zielonożółtego po zieleń butelkową. Zdarzają się też ciemnobrunatne. Poniżej zestawienie tych najczęściej kupowanych i najbardziej znanych sałat. Najgorzej pośród wartości odżywczych i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5163 Data: 2018-02-13 16:36:22
  • [...] w jaki sposób się odżywiasz. Jeśli wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych wpłynie na zrzucenie kilku kilogramów, to taki układ można uznać za idealny. Zadbaj o potas i magnez w diecie Wiele osób, które stawiają się u lekarza z powodu problemów z ciśnieniem, słyszy również, że warto wprowadzić więcej warzyw do diety. Warzywa są bogate w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3646 Data: 2021-11-10 10:24:49